Some help with French menus

Some help reading french menus
Amuse bouche/amuse guelle – snack
Apériitif – pre dinner drink
La soupe/le potage - soup
Ardoise – means slate and refers to the specials board
Café – coffee
Digestif – after dinner drink
Entreé – starter
Gratuity and offert both mean free
Le plat du jour – is the daily special
Plat principal – main course

Food preparation
• affiné - aged
• à la broche - cooked on a skewer
• à la vapeur - steamed
• à l'etouffée - stewed
• au four - baked
• bouilli - boiled
• en daube - stew, casserole
• en gelée - in aspic/gelatin
• farci - stuffed
• frit - fried
• fumé - smoked
• grillé - grilled
• haché - minced, ground (meat)
• séché - dried

Tastes
• aigre - sour
• amer - bitter
• piquant - spicy
• salé - salty, savory
• sucré - sweet(ened)

Vegetables - Les Légumes


Portions, ingredients, and appearance
• aiguillettes - long, thin slices (of meat)
• aile - wing, white meat
• aromates - seasoning
• la choucroute - sauerkraut
• crudités - raw vegetables
• cuisse - thigh, dark meat
• émincé - thin slice (of meat)
• fines herbes - sweet herbs
• un méli-mélo - assortment
• un morceau - piece
• au pistou - with basil
• la purée - mashed potatoes
• une rondelle - slice (of fruit, vegetable, sausage)
• une tranche - slice (of bread, cake, meat)
• une truffe - truffle (very expensive and rare fungus)

Ingredients
Meat - La Viande

l'agneau (m)
lamb
les anchois
anchovies
le bifteck
steak
la dinde
turkey
les escargots (m)
snails
le jambon
ham
le lapin
rabbit
le poisson
fish
le porc
pork
le poulet
chicken
le rosbif
roast beef
le saucisson
sausage
le veau
veal


un artichaut
artichoke
les asperges (f)
asparagus
une aubergine
eggplant
la carotte
carrot
le céleri
celery
le champignon
mushroom
le chou-fleur
cauliflower
le concombre
cucumber
les épinards (m)
spinach
un haricot
bean
la laitue
lettuce
un oignon
onion
le maïs
corn
les petits pois (m)
peas
la pomme de terre
potato
le radis
radish
la tomate
tomato
Miscellaneous foods
Fromage – cheese
Poisson –fish

Dishes and Silverware - Les Plats et l'argenterie

une assiette
plate
un bol
bowl
un couteau
knife
une cuillère
spoon
une fourchette
fork
une serviette
napkin
une soucoupe
saucer
une tasse
cup
un verre
glass
un verre à vin
wine glass

une boîte
can, tin
une bouteille
bottle
un carton
box
un pot
jar, cup

Typical French and regional dishes
• le boeuf bourguignon - beef stew (Burgundy)
• la bouillabaisse - fish stew (Provence)
• le cassoulet - meat and bean casserole (Languedoc)
• le coq au vin - chicken in red wine sauce
• une crêpe - very thin pancake
• un croque-monsieur - ham and cheese open sandwich
• un croque-madame - ham and cheese sandwich topped with fried egg
• le foie gras - goose liver
• la piperade - tomato and bell pepper omelette (Basque)
• la pissaladière - onion and anchovy pizza (Provence)
• la salade (de) chèvre - green salad with goat cheese on toast
• la salade niçoise - mixed salad with anchovies, tuna, and hard-boiled eggs
• la soupe à l'oignon - French onion soup
• la tarte tatin - upside-down apple pie

Perhaps only for the very adventurous:


• des abats - giblets, offal
• des algues - seaweed
• une andouillette - chitterling sausage
• des béatilles - assorted organ meats
• le boudin - blood sausage/pudding
• la cagouille - snail
• la cervelle - brains
• des civelles - spaghetti-like baby eels
• le civet - game stew thickened with blood
• la crête de coq - rooster's comb
• des cuisses de grenouille - frogs' leg
• un escargot - snail
• le foie - liver
• le gésier - gizzard
• la langue - tongue
• le rognon - kidney
• le sang - blood
• le steak tartare - made with raw, mashed beef
• la tête - head
• des tripes - tripe (stomach lining)


Vous avez choisi ?
Have you decided?
Que voudriez-vous ?
Vous désirez ?
What would you like?
Je vous écoute.
What would you like? (Literally, "I'm listening.")
Que prenez-vous ?
What are you having?
Qu'est-ce que je vous sers ?
What can I get you?
Je voudrais...
J'aimerais...
I would like...
Je vais prendre...
Je prends...
I'm going to have...
Combien coûte... ?
How much does ... cost?
C'est à votre goût ?
Do you like it? Is everything ok?
C'est terminé ?
Have you finished?

Je suis...
I am...
allérgique à...
allergic to...
diabétique
diabetic
végétarien / végétarienne
vegetarian
végétalien / végétalienne
vegan
Je ne peux pas manger...
I can't eat...

bleu, saignant
very rare
rosé
rare
à point
medium-rare
bien cuit
well done

le serveur
waiter
la serveuse
waitress
le/la chef
cook

l'addition (f)
check/bill
le menu
fixed-price meal (learn more)

la carte
menu
à la carte side order (not part of le menu)
le pourboire
tip
service compris
tip included
service non compris
tip not included

Attention !
Watch out!
bon appétit !
enjoy your meal
défense de fumer
no smoking
les animaux sont interdits
no pets allowed


Copied from
www.french.about.com